Friday, 9 June 2017

Kuih Kiswi pemanis mulut berbuka puasa

Hari ni ummi nak share resepi mudah , cepat , inshaAllah sedap untuk berbuka
puasa nanti. 😉

Rasanya ramai yang suka makan
kuih kiswi kan.. ummi pun suka juga .

Jom kita tengok resepinya.

eh.. sebelum tu ummi nak bagi credit 💓
pada 'blog Azie kitchen ' sebab sukatan untuk kuih kiswi ni ummi memang ikut dan buat cara Azie kitchen.. (terima kasih tuan tanah.. minta di halalkan ye)

KUIH KISWI

Bahan bahan: 

2 cawan tepung gandum

1 cawan tepung ubi

2 keping gula Melaka - saya guna 2 1/4 kpg saiz sederhana

1 cawan gula pasir - saya tambah 1 sudu besar

7 cawan air

1 sudu kecil kapur – bancuh dengan sedikit air

Bahan lain:

Kelapa parut muda

Sedikit garam

CARA-CARA

1.Ummi ayak dulu tepung gandum + tepung ubi ..ketepikan sekejap 🌼

2.Rebus air (7cawan td tu) serta masukkan gula putih + gula melaka
biarkan mengelegak .
(biarkan suam kuku)

3.kemudian satukan air + tepung tadi.. kacau hingga sebati..(ummi bland je 😁)

4.setelah dah sebati  tak de ketul²... masukkan air kapur yg dh di campur air (atas tu ye)

5.Dah settle bahagian membuat adunan..
tuang kan adunan kedalam loyang atau apa² bekas yang sesuai untuk mengukus .

**adunan tu boleh di tuang ke dlm bekas yg bermuncung.. utk mudahkan sesi menuang adunan.. kalau guna blander .. terus tuang dari blander pun ok.

** jangan tuang adunan tu penuh sangat ye... bagi sedikit ruang untuk kuih tu naik .

6.Kukus selama 45 min- 1 jam.

ok selamat mencuba